Bart Zonderland en de geheimen van het Donkerwold

Bart is een jongen van twaalf jaar uit het dorpje Grommelsberg. Hij zit in groep acht van basisschool Grimbaert. Nou ja, nog even dan. De zomervakantie staat op punt van beginnen, maar dan komen zijn ouders met een onplezierige boodschap. Vanwege een sterfgeval in de familie, één of andere vage oudoom,  gaat de vakantie naar Zweden niet door. Tot overmaat van ramp komen zijn oom en tante oppassen en gaat Bart zijn beste vriend, Paul, over een paar dagen wél gewoon met vakantie.

Gelukkig heeft hij altijd nog het Donkerwold, een groot en geheimzinnig bos een eindje buiten het dorp. Het is Barts favoriete plek, hij komt er vaak en is één van de weinige die dat durft. Er wordt beweerd dat het er spookt, dat er vreemde en onverklaarbare dingen gebeuren die je de stuipen op het lijf jagen. Ook Bart kent het gevoel van die onzichtbare ogen die naar je staren, dat je in de gaten wordt gehouden zonder dat er iemand is.

Wanneer thuis de bom barst, (Bart maakt ruzie met iedereen en voelt zich oneerlijk behandeld), besluit hij om weg te lopen. Hij heeft al een plekje in gedachten, de oude, enorme boom met de holte in zijn stam, diep in het Donkerwold. Dat is het begin van een groot avontuur!

Die enorme boom in het woud is niet zomaar een boom. Het is de Ogeman, het oudste, denkende wezen ter wereld. Bart leert het Donkerwold kennen op een manier die hij nooit voor mogelijk had gehouden. Zijn die verhalen over het Donkerwold dan niet verzonnen? De Ogeman wordt bijgestaan door Thom, de Boomhoeder, een bijzonder mens van meer dan duizend jaar oud. Verrassend genoeg hebben ze hulp nodig… van Bart.

Roothooft de boswachter is ontvoerd door de akelige Woudbokkels. Hij is een belangrijke hulp voor Thom en de Ogeman. Om erachter te komen waar hij is moet Bart midden in de nacht zijn bed uit en op zoek gaan naar aanwijzingen over wat er met Roothooft kan zijn gebeurd. Daarvoor moet hij het Geheimzinnige bos in, een woud binnen het Donkerwold waar Thom niet kan komen. Als hij na een uitputtende tocht het hart van het Geheimzinnige bos weet te bereiken gebeuren er onverwachte dingen.

Bart wordt wakker op een vreemde plek waar zijn nachtelijke avontuur een verrassend vervolg krijgt. Hij moet zijn angsten overwinnen, verricht heldendaden en gaat de strijd aan met de Woudbokkels. Uiteindelijk volgt een spannende ontknoping waarin hij de meest angstaanjagende en machtigste Woudbokkel weet te vernietigen. Maar is het hele avontuur daarmee ook afgelopen?